Hellenes Online
Get the Flash Player to see the slideshow.

Παγκοσμιοποίηση, Τρομοκρατία, και ο ρόλος του Έθνους-Κράτους

14 / 02 / 2009

Η Σημερινή Πραγματικότητα
Το τρομοκρατικό κτύπημα στους Διδύμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που συμβολίζει την δυναμική του παγκοσμιοποιημένου συστήματος των αγορών χωρίς σύνορα, αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής. Η επίθεση αυτή μετατρέπεται σε επίθεση κατά της παγκοσμιοποίησης των ελεύθερων αγορών, πράγμα που καταγράφηκε ήδη από τις αγορές. Το μήνυμα είναι [...]

Print Email Leave a Comment

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Reddit
  • Digg
  • Buzz-reality-tape
  • Bobit
  • Sync
  • NewsVine
  • Yahoo! Buzz
  • Netvibes
  • Google Bookmarks
  • SphereIt
  • Fark
  • StumbleUpon
  • PDF

Η Σημερινή Πραγματικότητα

Το τρομοκρατικό κτύπημα στους Διδύμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που συμβολίζει την δυναμική του παγκοσμιοποιημένου συστήματος των αγορών χωρίς σύνορα, αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής. Η επίθεση αυτή μετατρέπεται σε επίθεση κατά της παγκοσμιοποίησης των ελεύθερων αγορών, πράγμα που καταγράφηκε ήδη από τις αγορές. Το μήνυμα είναι ότι οι τρομοκράτες μπορούν εύκολα να πλήξουν μια φιλελεύθερη και ανοικτή κοινωνία, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της. Η ασφάλεια, η τάξη, τα λιγότερα εμπόδια, ο λιγότερος παρεμβατισμός, ο λιγότερος έλεγχος, η ελεύθερη επικοινωνία, η αντικειμενική ενημέρωση, η παγκόσμια ειρήνη, το κράτος χωρίς σύνορα, δίχως θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας των αγορών, διαταράχθηκαν. Οι διορθωτικοί και ρυθμιστικοί μηχανισμοί της αγοράς δεν αντέδρασαν και η οικονομία βρέθηκε σε κατάσταση επιβράδυνσης. Η αίσθηση της απειλής, γέννησε μια αντίδραση για περιχαράκωση.

Οι ΗΠΑ απαντούν στην τρομοκρατία με την εγκατάλειψη του μονεταριστικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου και τείνουν να οδηγηθούν προς τον Κεϊνσιανό. Βλέπουμε κρατικές παρεμβάσεις-επιχορηγήσεις για οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών και αεροπορικών εταιριών, οι οποίες ζητούν τη στήριξη του κράτους, υποβάλλοντας αίτημα για αποζημιώσεις από το αμερικανικό δημόσιο. Η FED με τη συνεχή μείωση των επιτοκίων, παρέχει αυξημένη ρευστότητα στις Τράπεζες και οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται. Οι αδυναμίες της ανοιχτής και φιλελεύθερης κοινωνίας πρέπει να βελτιωθούν για να μη μπορούν οι τρομοκράτες να επαναλάβουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Έτσι οι μετακινήσεις γίνονται δυσκολότερες και περισσότερο ελεγχόμενες, τα αστυνομικά μέτρα αυξάνονται, ειδικοί νόμοι για την πάταξη της τρομοκρατίας θεσπίζονται, ο πόλεμος τροφοδοτεί τις εταιρίες πολεμικού υλικού με οικονομική ρευστότητα, οι εξοπλισμοί αυξάνονται και οι πολιτικοί και στρατιωτικοί επανακτούν μέρος του ρόλου που είχαν χάσει. Η συνεχής συρρίκνωση του έθνους-κράτους φαίνεται ότι ανακόπτεται και οι αγορές περιορίζουν την ελευθερία τους στο όνομα των αναγκών της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η πολιτική και το κράτος επανέρχονται σε βάρος των αγορών.

Συμπεράσματα

Στην περίοδο που διανύουμε, το κράτος αναλαμβάνει διττή δραστηριότητα. Από τη μία, ενσωματώνει στον εσωτερικό χώρο διαδικασίες, κανονισμούς και ρυθμίσεις οι οποίες αποφασίστηκαν σε χώρο ευρύτερο του εθνικού, ενώ, από την άλλη, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την επιρροή του εθνικού χώρου και των δικών του μηχανισμών, σ΄ αυτό το διεθνές γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια, το άνοιγμα του εθνικού χώρου δεν συνεπάγεται κατάργηση του εθνικού κράτους, αλλά την, σε ένα βαθμό, τροποποίηση των λειτουργιών του. Το άνοιγμα του εθνικού χώρου στις νέες προκλήσεις, παρά το ότι, δημιουργούν δυσλειτουργία στο κράτος, αυτό δεν σημαίνει αδυναμία ανάληψης νέων τροποποιημένων λειτουργιών που διατηρούν και σε άλλες περιπτώσεις ενισχύουν το ρόλο του. Ο προστατευτικός ρόλος του κράτους σήμερα στις συνθήκες της αναρχίας, της παγκοσμιοποίησης και της ανάγκης για την πάταξη της τρομοκρατίας, γίνεται σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο αναγκαίος. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε, πως έστω και αν η αυτονομία και οι λειτουργίες του κράτους έχουν διαβρωθεί, από τις υπερεθνικές τάσεις, κανένα άλλο κατάλληλο υποκατάστατο δεν έχει εμφανισθεί ώστε να το αναπληρώσει ως βασική μονάδα που θα ανταποκριθεί στην παγκόσμια αλλαγή. Το έθνος-κράτος παραμένει μία ισχυρή πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι με δογματικό τρόπο προσπαθούν να το καταργήσουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΥΛΡΙΧ ΜΠΕΚ : Τι είναι Παγκοσμιοποίηση

PAUL KENNEDY : Προετοιμασία για τον 21ο αιώνα.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΜΤΣΑΣ : Διεθνείς Σχέσεις και Παγκοσμιοποίηση

ΒΥΡΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ : Σύνορα. Η Μεταβαλλόμενη Σημασία της Εδαφικής Κυριαρχίας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ : Από τον 20ό στον 21ο αιώνα

GRANK DEPPE : Η Νέα Διεθνής Τάξη

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ : Παγκοσμιοποίηση, η Μεγάλη Χίμαιρα

ΝΟΑΜ CHOMSKY : Ο Νόμος της Δύναμης στην Παγκόσμια Τάξη

Διάφορα Δημοσιεύματα

Του Ηλία ΠΑΠΑΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ Στρατηγικού Αναλυτή.

 




Πηγή: Παγκοσμιοποίηση, Τρομοκρατία, και ο ρόλος του Έθνους-Κράτους

14 / 02 / 2009 | Tags: |  



 Έλληνες Online
Έλληνες Online

Ανεξάρτητο κίνημα ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών με ένα κοινό όνειρο: ένα καλύτερο κόσμο εμπνευσμένο από τα Ελληνικά ιδεώδη που γέννησαν πολιτισμούς: την Ελευθερία, την Άμεση Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, τον Ανθρωπισμό, την Λογική και την συνεχή Επιδίωξη της Αριστείας.



Comments are closed.