Home / Terveys / Kreikkalainen Ruoka Avain Pitkään Ikään?

Kreikkalainen Ruoka Avain Pitkään Ikään?

ikariamapPieni kreikkalainen saari nimeltään Ikaria on jo vuosikymmenten ajan ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena erään merkittävän asian vuoksi. Saaren asukkaat elävät nimittäin huomattavasti pidempään ja terveemmin vanhuuteen asti kuin normaali länsimaalaiset ihmiset.

Maailmassa on 5 ns. “Blue Zonea”, jotka ovat paikkoja joiden asukkaat elävät jostakin syystä huomattavasti keskiarvoa vanhemmiksi. Ikaria Kreikassa on eräs näistä viidestä.

Mikä sitten on Ikariaan salaisuus, ja voisiko sen tietoja hyödyntää myöskin muualla?

Ikarian asukkaiden ruokavalio

Paikallisten nauttiman ruokavalion uskotaan olevan eräs merkittävimmistä tekijöistä, joiden takia paikalliset asukkaat nauttivat niinkin pitkästä iästä. Jopa kolmannes saaren asukkaista elää 90-vuotiaaksi asti, joka on noin kolmekertaa suurempi kuin Kreikassa yleisesti.

Saaren ruoat ovat hyvin omavaraisesti kasvatettuja, ja monilla asukkailla on takapihalla jonkin asteinen oma puutarha, joissa he kasvattavat erilaisia vihanneksia ja kasviksia lähes täydellisissä olosuhteissa.

Paikallliseen ruokavalioon kuuluu paljon vihanneksia, sekä itsekasvatettuja että luonnosta villinä löytyviä, jonkin verran mutta rajallisesti lihaa ja sokeria, melko paljon kuitua sisältäviä vehniä sekä tietenkin paljon oliiviöljyä.

Nämä tekijät muodostavat pohjan terveelliselle paikalliselle ruokavaliolle, josta voisimme kaikki ottaa oppia mikäli tahdomme elää pitkän ja terveellisen elämän.

Paljon vihanneksia

Paikalliset asukkaat syövät huomattavasti enemmän vihanneksia kuin esimerkiksi pohjoisissa maankolkissa asuvat henkilöt. Tämän lisäksi vihannekset on kasvatettu omassa ravinteikkaassa maassa, sen sijaan että ne olisi kasvatettu teollisissa olosuhteissa jossakin kaukomaassa. Kaiken kukkuraksi syödyt vihannekset ovat varmasti tuoreita, jonka ansiosta niiden ravinteet ovat säilyneet parhaiten.

Vähän sokeria ja lihaa

Sokerin syöntimäärät ovat kasvaneet rajusti teollisuusmaissa viimeisen sadan vuoden ajan, ja moni tutkija epäileekin niiden aiheuttavan monia meitä nykyään vaivaavista terveydellisistä ongelmista, kuten diabetesta ja muita ruoansulatusongelmia.

ikariasaari
Kauniit maisemat eivät taida olla haitaksi!

Laajemmin voit lukea sokerin aiheuttamista ongelmista vaikka tästä sokerittomasta ruokavaliosta kertovasta artikkelista. Sen luettuasi olet varmasti melko vakuuttunut siitä, kuinka suuri haittaa nykyajan sokerimääristä on meidän terveytemme kannalta.

Ikarian asukkaat syövät huomattavasti vähemmän näitä aineksia, joka voi olla eräs merkittävä tekijä heidän terveytensä kannalta.

Hyviä rasvoja

Samalla kun perus länsimaalainen välttelee peloissaan kaikkia rasvoja, ja syö ehkä lähinnä teollisia rasvoja einestensä kanssa, syö Ikarialainen terveellistä oliiviöljyä, ja pitää samalla huolen että saa tarpeeksi rasvaa.

Liikunta ja liikkellä olo

Samalla kuin me suomalaiset istumme toimistossa 6 – 8 tuntia päivässä, ja illalla vielä useita tunteaj tv:n tai tietokoneen äärellä, on Ikarian asukas lähes kokopäivän liikkellä.

Hän pitää huolta omasta puutarhastaan, viljelee maata, rakentelee ja hoitaa ympäristöön. Harva asukas tekee tietokoneen äärellä töitään, joskin määrä on tietenkin kasvanut vuosian aikana.

Illalla, sen sijaan että hän katselisi telkkaria, käy hän tapaamassa kavereitaan, kävelee, tanssii ja hoitaa pihaa.

Paikalliset asukkaat siis harrastavat paljon kevyttä liikuntaa, toisin kuin monet muut länsimaalaiset jotka lähinnä tekevät jotakin raskasta liikuntaa muutaman tunnin viikossa jos sitäkään.

Sosiaaliset suhteet

Eräs merkittävä tekijä alueen asukkaiden pitkään ikään voi myöskin olla heidän hyvin sosiaalinen elämä. Monesti suurikin määrä ihmisiä asuvat hyvin tiheasti, ja monta sukupolvea saattaa elää samankin katon alla.

Erityisesti tämä näkyy vanhuksilla, joita ei ole heivattu hoitokotiin tai jätetty elämään yksin jonnekkin mökkiin tai asuntoon. Sen sijaan he saavat hoitaa lapsenlapsiaan ja osallistua aktiivisesti monipuoliseen elämään hyvinkin vanhaksi asti.

Kuten nykyään tiedämme, yksinäisyys kasvattaa selvästi kuolleisuuden riskiä, ja kasvu on sitä voimakkaampi mitä vanhempi henkilö on kyseessä.

Voimme ottaa paljon oppia Ikarian saaren asukkaista. Syömällä luontaisesti kasvatettuja vihanneksia, liikkumalla enemmän vaikkapa kävelemällä auton sijasta, ja huolehtimalla ihmissuhteistamme voimme varmasti vaikuttaa elämämme pituuteen ja erityisesti sen laatuun.

Loppuun laitan vielä tälläisen haastattelun, joka käy hyvin läpi nämä terveyteen vaikuttavat tekijät. Mikäli asia kiinnostaa, kannattaa tämä video kurkata.