Home / Talous / Totuus Goldman Sachsista ja Kreikasta Osa 1

Totuus Goldman Sachsista ja Kreikasta Osa 1

Mietitäänpä asiaa hieman. Kuinka yhdellä pankilla voi olla velkariskiä 100 miljardia dollaria maalle, jonka kokonaisvelka on 300 miljardia dollaria?

Tämä on vastaukseni heille, jotka missasivat yhteyden Kreikan ja Goldman Sachs -pankin välisille valuutta swapseille.

Noin puolet ihmisistä tuntuvat syyttävän Kreikan kriisistä Goldman Sachisia, ja toinen puoli taas Kreikkaa lainojen ottamisesta. Syytökset ovat samantyylisiä kuin Yhdysvalloissa kriisin alkaessa, joissa syytettiin sekä pankkeja että lainaa ottaneita velallisia.

Haluan kuitenkin kumota joitakin yleisiä uskomuksia asian suhteen, mutta sen ymmärtämiseksi tarvitset hieman taustatietoa asiasta. Voit lukea sitä Guardianin artikkelista http://www.guardian.co.uk/business/2010/feb/15/credit-default-swaps-regulation

Väite 1: Kreikka teki sopimuksia Goldmanin kanssa kaunistellaakseen tilastojaan, jotta se pääsisi EU:n jäseneksi

Kreikalla oli vaikeuksi täyttää EU:n vaatimuksia velkamääränsä takia, mutta se otettiin jäseneksi vaikka sillä oli enemmän velkaa kuin oli virallisesti sallittua. Totuus oli siis tiedossa, mutta jäsenmaat eivät välittäneet siitä ottaessaan Kreikan jäseneksi.

Lisäksi Kreikan valuuttakikkailut alkoivat vasta 2002, jolloin Kreikka oli jo EU:n jäsenmaa ja sen taloudellinen tilanne ei ollut huono.

Kuinka Kreikka olisi voinut kikkailla pankkien kanssa kaunistaakseen tilastojaan, kun se oli jo EU:n jäsen ja sillä ei siis ollut tarvetta osallistua tälläiseen toimintaan?

Väite 2: Goldman Sachsia ei voi syyttää Kreikan budjetin ongelmista

Totta on että GS:ää ei voi syyttää Kreikan budjetin alijäämistä, mutta se ei kuitenkaan ole mikään viaton pulmunen. Pankki osallistui Kreikan kanssa valuuttavaihtosopimuksiin, joissa ei suoranaisesti ollut mitään väärää.

Se kuitenkin alkoi myöskin sivussa lyödä vetoa Kreikan kyvystä maksaa laina takaisin. Lisäksi se myi lainoja eteenpäin, teki niistä johdannaisia ja pelasi monin eri tavoin näillä lainoilla ja sopimuksilla.

Pankki teki tietoisesti huonoja lainoja, jotta se voisi tarjota niille vakuutuksia ja muita johdannaisia, tienaten palkkion jokaisesta tapahtumasta.

Goldman Sachs pelasi muutaman ison pankin ja rahaston kanssa Kreikkalaisten tulevaisuudella, myyden sitä erilaisten tuotteiden avulla muilla tekijöille.

Esimerkiksi Saksalainen pankki Hypostate, jonka omistaa Saksan valtio, omisti jopa kolmanneksen kaikesta Kreikan velasta yhteen aikaan. Voiko tämä olla mahdollista vain sattuman kautta, vai olisiko todennäköisempää että pankki olisi osallistunut keinotteluun Kreikan lainoilla ja valuuttajohdannaisilla?